Polska i świat

5/5

Gastromachina

Łódź, ul. Piotrkowska 89

Próbowany burger – Czarna Perła z wołowiną, smażonymi krewetkami, mango marynowanym z habanero i limonką, warzywami, sosem limonkowo-koperkowym, a to wszystko zapakowane w czarną bułkę. Bułka chrupiąca i smaczna, mięso IDEALNIE krwiste, do tego pysznie uzupełniające jego smak, chrupiące krewetki, a to wszystko przełamane przez mango i sos – mmm… Od dobrych kilku miesięcy nie jadłem tak dobrego burgera!

Bułka: 5/5 | Mięso: 5/5 | Dodatki: 5/5 | Sosy: 5/5

Recenzja:
Gastromachina
5/5

Mobilna Gastromachina

Łódź, Food Truck

Konkursowa Czarna Perła podczas 3. Burgerowych Mistrzostw Żarcia na Kółkach była tak dobra jak jej wersja serwowana w lokalu stacjonarnym i absolutnie zasłużyła na 5/5, jako pierwsza burgerownia pozawarszawska.

Bułka: 5/5 | Mięso: 5/5 | Dodatki: 5/5 | Sosy: 5/5

4/5

Pasibus

Wrocław, Food Truck

Próbowany burger – Jack Daniels z rucolą, Jackiem Danielsem, pastą pepe verde i pomidorem. Bułka dobrej jakości burgerowa i chrupiąca, mięso super krwiste i mega smaczne, pasta pepe verde z zielonego pieprzu i z ziarenkami tegoż, ciekawa i dająca fajne doświadczenie smakowe, aczkolwiek takie które wystarczy mieć raz w życiu. Jacka Danielsa niestety nie poczułem.

Bułka: 4/5 | Mięso: 5/5 | Dodatki: 4/5 | Sosy: 4/5

Recenzja:
Pasibus
4/5

Bistro Małpa

Sopot, Podjazd 5

Próbowany burger – flagowa Małpa, która jest dla mnie połączeniem świata sushi i burgerów. Poza 200g wołowiny, bekonem i serem, zawiera krewetki, awokado i marynowany imbir. Składniki fajnie do siebie pasują, bułka jest na dobrym poziomie, a mięso odpowiednio krwiste. Blue – z serem pleśniowym, podsmażaną cebulką, gruszką, sałatą i majonezem. Ciekawa kompozycja, ale burger mniej dopracowany niż Małpa – ser nie roztopiony, brakuje przełamania smaku żurawiną albo chutney’em.

Bułka: 4/5 | Mięso: 4/5 | Dodatki: 4/5 | Sosy: 4/5

Recenzja:
Bistro Małpa
4/5

B. B. Kings

Łódź, Food Truck

Próbowany burger –  B. B. Cheese & Bacon z bekonem, serem, warzywami i sosami czosnkowym i BBQ. Bułka była smaczna i lekko chrupiąca. Mięso to mistrzostwo świata, chłopaki od grilla naprawdę wiedzą co robią! Bekon był też fajnie ugrillowany, ser w sam raz roztopiony, sos BBQ w porządku, tylko ten czosnkowy był już zupełnie niepotrzebny i bardziej szkodził niż pomagał

Bułka: 4/5 | Mięso: 5/5 | Dodatki: 4/5 | Sosy: 3/5

Recenzja:
B. B. Kings
4/5

Papu Vege

Łódź, Food Truck

Próbowany burger – Klasyczna Marchew, burger który zamiast mięsa miał kotleta z marchwi i kaszy jaglanej, a do tego warzywa, majonez i sos BBQ. Efekt był naprawdę WOW! Bułka chrupała i miała fajne duże ziarna, kotlet z marchwi był fajnie doprawiony i bardzo smaczny, w warzywach czuć było świeżość i soczystość, a sosy idealnie uzupełniały całość.

Bułka: 4/5 | Mięso: 4/5 | Dodatki: 4/5 | Sosy: 4/5

Recenzja:
Papu Vege
3.5/5

Berlin Burger International

Berlin, Pannierstrasse 5

Burger był w rozmiarze MEGA. Niestety, większość tego efektu wynikała z góry różnego rodzaju sałat napakowanych do bułki. Mięso było w rozmiarze standardowym, poza tym bekon i trochę warzyw. Bułka OK, całkiem smaczna i chrupiąca. Mięso dobre, niestety wysmażone (zamawiał kolega). Dodatki OK, ale bez szału, no i zdecydowanie za dużo sałaty.

Bułka: 4/5 | Mięso: 3/5 | Dodatki: 4/5 | Sosy: 4/5

3/5

Hudsons The Burger Joint

Kapsztad, róg Main Road i Upper Portswood Road

Próbowany burger z mięsem strusia z dodatkiem awokado, karmelizowanej cebuli i sera. Mięso w smaku bardzo ciekawe, coś pomiędzy wołowina a drobiem. Niestety, pomimo prośby, nie było krwiste, wiec burger na pewno mógł być lepszy. Dodatki fajnie skomponowane, bułka niestety niechrupiąca i gąbczasta. Ciekawe doświadczenie, chętnie powtórzę, żeby mieć szanse spróbować krwistego mięsa.

Bułka: 2/5 | Mięso: 4/5 | Dodatki: 4/5 | Sosy: 3/5

2.5/5

Surf Burger

Gdańsk, Cieszyńskiego 1c

Próbowane burgery – Karmel z norweskim kozim brązowym serem karmelowym i burger miesiąca – Dzik z mięsem z dzika. Bułka zdecydowanie za duża w stosunku do rozmiaru mięsa, które w niej ginęło, nie była ani trochę chrupiąca i zdominowała smak pozostałych składników. Mięso, pomimo zamówienia krwistego i prawie surowego, było dobrze wysmażone w obu burgerach, a dodatkowo miało mdły smak, co po słabiutkiej bułce ostatecznie zabiło jakąkolwiek przyjemność z jedzenia. Z dodatków zapamiętałem kozi ser, ale było go na tyle mało, że słabo przebijał się przez pozostałe składniki (głównie bułkę) i w ogóle nie dało się wyczuć, że to ser norweski i karmelowy. Sosy były równie nijakie i nie wybijały się smakowo.

Bułka: 2/5 | Mięso: 2/5 | Dodatki: 3/5 | Sosy: 3/5

Recenzja:
Surf Burger